ZDRAVA KAO JABUKA

Da je jabuka zdrava, poznato je od davnina. Važnost jabuke bila je priznata još u starom vijeku kada su je redovito konzumirali radi zdravlja.

Širenje jabuka u Europi dobilo je novi zamah s Karlom Velikim koji je pokrenuo sadnju jabuka u njemačkim zemljama oko 800. godine, da bi već u 17. stoljeću bilo poznato 200-injak sorti tog najzdravijeg voća.

Jabuka je vrijedan izvor pektina, balastne tvari koja bubri u doticaju s vodom i pomaže u uspostavljanju neometanog rada ljudskog organizma. Zato konzumacija jabuke djeluje na prevenciju prekomjerne težine, bolju funkciju gušterače i žuči, štiti srce i krvožilni sustav te pomaže u smanjenju štetnog LDL kolesterola.

Jabuka je osvježavajuće i vrlo iskoristivo voće slatko-kiselog okusa, a sastojak je bezbrojnih jela i napitaka, a čak je i njena korica iznimno dobra za zdravlje. Sadrži i do 90% vode, a kroz želudac prolazi za 15-ak minuta. S obzirom na to, najzdravije ju je pojesti prije obroka ili nekoliko sati poslije. Čips od jabuke dobar je u svako doba.

 

 

SLAVNE JABUKE


Isaac Newton

Nakon ručka, Newton je volio sjediti u vrtu i piti čaj u hladu jabukova stabla. Jednom dok se tako odmarao na glavu mu je pala jabuka. To ga je potaknulo da se zapita zašto jabuka uvijek padne ravno na tlo. Jabuka je pala na glavu slavnog znanstvenika 1666. i dovela do otkriča teze o gravitaciji.

 

Wilhelm Tell

1307. godine dogodila se priča koja je Wilhelma Tellapretvorila u legendu. Prema njoj Tell je bio majstor u samostrelu i protivnik Habsburgovaca. U njegovom rodnom gradu, habsburški je upravitelj tjerao ljude da se klanjaju njegovom šeširu. Tell to nije učinio, a za kaznu je morao pogoditi jabuku na glavi svog sina. Tell je, kao vrhunski strijelac, prepolovio jabuku na njegovoj glavi i postao jedna od legendi ustanka koji je uslijedio.

Jabuka iz rajskog vrta

Možda je najpoznatija jabuka ona koju je Eva, na nagovor zmije, ubrala sa stabla spoznaje dobra i zla i dala Adamu da je pojede. Taj je njihov neposluh, jer su im plodovi tog stabla bili zabranjeni kažnjen izgonom iz rajskog vrta.

 

 

 

INICIJATIVA ZA ZDRAVE GRICKALICE

Znate li koliki je udio nezdrave hrane u dnevnom jelovniku vaše djece?
Djeca će uvijek voljeti grickalice, ali one mogu biti i zdrave.